Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slaget om ambulansen 1 262 under fjolåret

Annons

Alf Johansson tycker att det är bra att folk talar om vad de tycker, men poängterar att Rättviks ambulansstation inte är utpekad i den översyn som nu pågår.

- Vad jag förstår så är de uppgifterna från en utredning som är fem till sex år gammal, det finns inget sådant beslut i det beslut som driftsstyrelsen tagit, säger Alf Johansson

Det var Åsa Björklund, moderaternas ordförande i Rättvik, som lämnade över de cirka 1 400 namnunderskrifterna som man samlat ihop i kommunen. Beskedet hon fick var att inga beslut är tagna.

Initiativet att samla in namnunderskrifter har tagits av privatpersoner och de vände sig sedan till Björklund för att få tips på hur man skulle gå vidare. Även om de uppgifter som framkommit att Rättviks ambulansstation varit utpekad för att läggas ner visade sig höra till en gammal utredning så tycker hon att det var rätt att reagera.

- Vi har visat att vi inte tar emot vilka sparkrav som helst. Och landstinget har faktiskt tagit ett beslut tidigare om att ingen ska behöva vänta längre än 30 minuter på en ambulans.

Översynen av bland annat ambulansverksamheten började i slutet av maj och en rapport ska lämnas i slutet av augusti.

- När översynen är klar återrapporteras den till landstingsstyrelsen i slutet av augusti, då vet vi var vi befinner oss, fortsätter Johansson.

Driftstyrelsen har tagit fram och pekat på vissa områden där man vill veta hur man ska uppnå balans i budgeten. Ambulansverksamheten är ett av dessa områden. Driftsstyrelsen har tidigare lämnat ett förslag till landstingsstyrelsen om att de ska ta ett beslut om att lägga ner en ambulansstation. Landstingsstyrelsen tar över driftstyrelsens uppgifter nu i månadsskiftet.

Alf Johansson tycker att debatten om att skära i kringverksamheten inte är någon lösning på landstingets problem.

- Kostnadsutvecklingen i sjukvården är det verkliga problemet.

Om ambulanssationen i Rättviks skulle läggas ner är Björklund mycket frågande inför hur angränsande ambulansstationer ska kunna ha resurser som räcker till även för Rättviks kommun.

- Inte minst på sommaren är det ju väldigt mycket turister här.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons