Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slag mot campingen

Annons

I höstas invigdes Långbryggans förlängning i projekt Vackert Rättvik. För att möjliggöra den deletappen grävdes infarten till Pilgatan bort. Allt för att tågen skulle få plats norr om tågstationen. Trafiken till camping- och strandområdet hänvisades i stället till vägen förbi Rättviks kyrka, en omväg på drygt en kilometer.

- Meningen var att vi skulle kunna dra i gång tågbroarbetet i maj - och vara klara till turistsäsongen. Nu blir det inte så. Vi har stött på tekniska problem på grund av den höga grundvattennivån. Vi måste planera om. Det betyder förseningar på flera månader. Till höstmarknaden ska vi försöka vara klara, säger kommunens ansvarige för projektet Kjell Wickström.

Beskedet överrumplar Jan Sjöörud, arrendator och delägare i Siljans Camping.

- Det här kan bara inte vara sant. Det betyder katastrof för oss. Vi har en omsättning på cirka 5,5 miljoner. Pengar som vi måste få in. Det här kan betyda miljonförluster. Det här är ingen lek för oss. Vi har blivit lovade att det skulle vara klart den 15 maj. Det har vi accepterat, säger han.

Sjöörud menar att många andra blir drabbade - bland andra Strandrestaurangen, kyrkan, boende och besökare.

- Det kommer att bli kaos och olyckor på den befintliga lilla och krokiga vägen förbi kyrkan. Bara en av alla allvarliga saker är att polis, ambulans och räddningstjänst får stora problem att nå oss. Det här kommer inte att funka. Kommunen måste se till att det blir en provisorisk överfart vid campingen, säger Sjöörud.

Kommunen planerar dock ingen provisorisk väg över järnvägen.

- Vi får försöka ordna detta till det bästa. Vi ska se till att ordna med ordentlig skyltning till ersättningsvägen. Det är olyckligt att trafiken måste ledas runt kyrkan, men man måste se att det blir till det bättre senare när projektet står klart, säger Wickström.

Siljan camping nöjer sig inte med några nya vägskyltar som kompensation.

- Vi kan inte acceptera det här. Vår verksamhet saboteras. Om detta inte ordnas tvingas vi koppla in advokater, säger Sjöörud.

I dag ska kommunen och de drabbade näringsidkarna träffas för att diskutera den uppkomna situationen.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons