Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slädtur med bjällerklang

Annons

Att åka släde efter de stora starka nordsvenska hästarna, som blir allt fler i Älvdalen, är ett nöje som ger mersmak för alla; turisterna i slädarna njuter av det exotiska sättet att färdas och den underbara naturen. Hästarna njuter, liksom hästägarna, som både får motionera hästarna och får in en extraslant till deras uppehälle. Och var än hästarna drar fram med sina slädar så stannar all verksamhet upp. Både bilar, barn och vuxna njuter av synen.

På Svenska turistföreningens vandrarhem Tre Björnar njuter Gerhard Flink och Ingela Norlin som hade fullbelagt över nyår tack vare att de erbjöd slädåkning efter häst.

- Vi gick ut med ett erbjudande om nyårsfirande med slädtur, berättar Ingela Norlin.

- Ankomstkvällen visade vi tv-filmen om forkörarna och Gerhard höll ett föredrag om forkörning och berättade bland annat om Älvdalen och älvdalskan för våra gäster. På nyårsaftonens kväll hade vi supé och firade nyår i hop med dem.

Detta upplägg gjorde att vandrarhemmet var fullbelagt under nyår. 24 personer, de flesta från Stockholmstrakten, bodde där. Och ett tjugotal ville absolut anteckna sig på en kölista för att komma om det blev något återbud.

- Dessutom var det många som ringde och ville komma, men som vi måste säga nej till, säger Ingela Norlin.

- Det var en helt underbar färd, berättar Tuula Tidlund från Oxelösund, som åkte tillsammans med Tommy Alsén.

- Det var verkligen värt pengarna och gav mersmak. Vi fick uppleva så mycket mänsklig värme där i Älvdalen och kan verkligen tänka oss att komma tillbaka.

Hästägarna i Älvdalen fick på nyårsdagen också köra en grupp på 17 irländare och några stockholmare på nyårsbesök i Älvdalen. En tur som de uppskattade väldigt mycket. Och på annandagen blev det en körning med några tyskar som ville uppleva naturen från hästsläden.

Under vintern planerar nu Gerhard Flink och Ingela Norlin för fler slädturister i Älvdalen. Så hästägarna kan nog glädja sig åt ännu fler körningar i framtiden. Inbokat sedan tidigare är deltagande vid julgransplundringen på Permats torg och julfesten på Klitten.

- Det är jätteroligt, säger Lotta Stenis på Älvdalens ridklubb, vilken är samordnare för hästägarna och kuskarna i Älvdalen och har sett hur intresset för dessa slädturer ökat markant den senaste tiden.

- Vi tar gärna på oss mer körningar om folk vill, säger hon innan hon springer ut i stallet igen för att mocka efter hästarna där.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons