Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sladden som blev ett mordvapen

Annons

Att kunna påvisa var i fastigheten telefonen som användes vid strypningen funnits vid tiden för Marie Samuelssons försvinnande är av stor betydelse för åklagaren.

Sladdarna från den aktuella telefonen satt hårt virade runt Maries hals och även telefonapparaten fanns med i förpackningen av den döda kroppen.

Är du verkligen säker på att du sett telefonen inkopplad i deras sovrum under våren 2003, frågade åklagaren Olle Sohlberg.

- Ja, svarade vittnet.

- Nu ber jag dig tänka efter väldigt noga.

- Jag är helt säker!

Vittnet kunde även precisera hur minnesbilden kunde vara så tydlig.

- Telefonen fanns på sängbordet tillsammans med en trådlös telefon och när vi satt barnvakt hos Marie och John-Erik så brukade de be oss att koppla in den telefonen i stället för den trådlösa som de sa att ringde så högt att barnen kunde vakna, berättade vittnet med stor säkerhet.

Brandt själv har hela tiden hävdat att telefonen fanns i en sopsäck i pannrummet där även alla de övriga föremål som påträffades i graven enligt Brandt ska ha förvarats.

Det unga vittnet kunde även berätta om att han vid ett tillfälle sett ett gevär i bostaden.

- Jag skulle hämta något och råkade öppna fel skåp.

I skåpet påträffade han ett dubbelpipigt gevär med dubbla avtryckare.

Brandt själv hävdar att han aldrig haft något gevär förutom ett litet leksaksgevär men Marie ska enligt ett vittne berättat hur Jan-Erik vid ett tillfälle kommit in i rummet där hon satt och under en lång stund siktat på henne med ett gevär.

- Kan geväret du såg ha varit ett leksaksgevär, frågade Sohlberg.

- Nej, jag har aldrig sett ett leksaksgevär som varit så tungt.

Det unga vittnet har också själv fått uppleva Brandts tendenser att ta till våld.

- Vid ett tillfälle bröt Jan-Erik upp armen på ryggen på honom så att han nästan inte kunde röra armen på flera dagar och jag har själv sett hur han kastat honom mot en garageport, berättade pojkens mamma inför en förvånad åklagare.

- Det här är helt nytt för mig. Har det här skett efter att Marie försvann?

- Ja, när han blev kastad mot garageporten, sade mamman.

Sist ut av de sju vittnen som förhördes var den barndomskamrat som Brandt vid flera tillfällen försökt att göra misstänkt för mordet inför polisen.

- Du vet om att Jan-Erik försökt att få dig misstänkt inför polisen, frågade Sohlberg.

- Ja, sade mannen innan han fortsatte med att berätta om att Jan-Erik påstått sig ha ett avsågat hagelgevär gömt på vinden och om de mycket grova uttalanden som Brandt gjort om hur han skulle kunna göra sig av med Marie. Brandt själv ruskar hela tiden på huvudet för att visa att han menar att allt är lögn.

- Är det sant att du för någon dag sedan frågat ett annat vittne hur han kan försvara en mördare, frågade Borgblad efter att åklagaren avslutat sin del av förhöret.

- Ja!

- Anser du att Jan-Erik mördat Marie?

-Ja!

- Har du sett Jan-Erik mörda Marie?

- Nej! I så fall hade ju jag varit lika skyldig. Om jag sett och hållit käften!

Förhandlingarna återupptas på måndag vid Svea hovrätt i Stockholm.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons