Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Slå ihop kommuner och klara ekonomin

Annons

Frågan aktualiseras av Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson (c).

- Eftersom vi har svårt att rymma den medborgarservice som riksdagen bestämt, inom nuvarande kommunala organisation har jag bett vår ekonomichef och kommunchef att göra ett överslag på vad vi kan spara på en samordning med annan kommun.

- Det handlar om kring 17 miljoner kronor, förklarar han.

I arbetet med budgeten för 2005-2007 framgår att det blir svårare än någonsin tidigare att få pengarna att räcka till.

En genomgång med förvaltningarna har visat att det blir svårt att rymma befintliga och nya behov inom de ramar som finns.

Förslag på besparingar gäller främst verksamheter som rör den direkta servicen till medborgarna, till exempel antalet skolor, lärartäthet och antal platser i särskilt boende.

Håkansson anser att det inte är ett självändamål att vara egen kommun utifrån ett medborgarperspektiv.

- Den kommunala service som vi möter som medborgare lämnas på ställen som skolor, äldreboenden med mera.

- Förvaltningskontor, rådhuset med flera andra ställen lämnar ingen direkt service, utan är mer ett stöd för de tjänster som medborgarna enligt lag ska få ta del av.

- Detta stöd kan säkert samlas i större enheter utan att det märks på mängden och kvalitén på den service som medborgarna tar del av, anser Håkansson.

Kommunstyrelsens vice ordförande Abbe Ronsten (s) är positiv till Håkanssons utspel om ökad samverkan mellan kommuner men är tveksam till kommunsammanslagning.

- Att gå så långt som till kommunsammanslagning tror jag inte på, säger han.

Han är dock tveksam till om det går att hyvla mer i verksamheten inom äldreomsorg, barn-och skolverksamhet. Det kan behövas större grepp, menar han.

- Det gäller att titta på olika alternativ och där ingår även att försöka finna ytterligare samordning mellan kommunens förvaltningar, säger han.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons