Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Slå ihop Falun-Borlänge"

Annons

Riksdagsman Lena Olsson (v), Malung, skräder inte orden då hon kritiserar försäkringskassans och regeringens planer på att dra in verksamhet runt om i Dalarna.

En av de orter som drabbas, men långtifrån den enda, är Malung. Här planerar försäkringskassan att dra in minst fem handläggartjänster och kvar blir bara ett servicekontor.

-Försäkringskassan centraliseras till Falun, Borlänge och Mora. Denna gång är också Ludvika och Avesta åsidosatta och jämställs väl med oss övriga landsortskommuner, trots sin storlek och betydande arbetsmarknad. Men jag börjar känna igen turerna, först smusslas det med förslag sedan blir det som vanligt att man drar ner ännu mer i landsbygdskommunerna. Om det ska sparas resurser borde Falun och Borlänge ligga närmast till hands för en samordning, säger Lena Olsson.

-Om indragningen blir verklighet och försäkringstagare i Malung behöver träffa specialhandläggare så är normen att man ska kunna resa i en och en halv timme. Vad kostar dessa resor och vem ska betala? Om den som behöver träffa en handläggare har ett arbete, ska den då ta ledigt från jobbet och inte få betalt?

-Att dra ner på försäkringskassans personal är fel väg i dagens läge, när nu alla ska jobba någon timme om dagen trots sjukliga åkommor. Det kommer snarare att krävas mer personal för att det ska fungera genom merarbete och ökad planering i samarbete mellan försäkringskassa, arbetsförmedling och arbetsgivare, hävdar Lena Olsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons