Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå ihop eller bevara?

Annons

Barn- och utbildningsnämndens, Bun, ordförande, socialdemokraten Jan-Erik Stövling som själv bor i Skålö, ville inte torgföra någon egen åsikt, men han uppmanade föräldrarna att fundera och tycka till innan remisstiden går ut.

Skolchefen Claes Berglind, tekniske chefen Arne Almgren och Christer Nääs som ansvarar för kommunens fastigheter, redogjorde för lokalutredningen.

Alla tre förordar det alternativ som vill stänga skolorna i Skålö och Kvarnåker och bygga ut verksamheten i Myrbacka. De hänvisar till att både tekniska nämnden och Bun kämpar med underskott i budgetarna.

- En bra skola kännetecknas av att ett antal vuxna har ansvaret för en grupp barn, sa Berglind.

Christer Nääs förklarade att en koncentration till Myrbacka ger en ytbesparing på 1 420 kvadratmeter.

- Det kostar att hålla i gång lokaler så alla förstår att alternativet är förmånligt för plånboken.

Skolledningen och tekniska cheferna räknar med att kommunen kan spara ungefär 800 000 kronor om året på att koncentrera all verksamhet till Myrbacka.

Samtliga alternativ i utredningen kräver investeringar på runt 19 miljoner kronor.

- Jag tror inte att det behövs särskilt stora investeringar i Skålö, sa centerpartisten Gunilla Munters som tycker att det är svårt att fatta beslut utifrån den utredning som presenterats. Gunilla antydde att kommuncheferna styrt utredningsresultatet dit de ville. Ett påstående som Almgren och Berglind reagerade på.

- Det är trist att du misstänkliggör oss, svarade Berglind.

Föräldrarna i Skålö föreslog redan år 2000 att alla fjärde-, femte- och sjätteklassare ska gå på Myrbacka skola medan förskolebarnen och barnen i klasserna ett till tre delas upp på Skålö och Kvarnåker. Det här förslaget ska de lämna som remissvar på lokalutredningen.

- Som jag ser det ger den här lösningen en besparing på minst en lärartjänst, sa Kalle Wallenberg som är ordförande i Skålö skolas föräldraförening.

- Det vore trist om de skulle lägga ner byskolorna, tycker han.

Det verkar som om centern har samma uppfattning. Wahan Harutun, centerns nye ordförande, uttalade sig också för alternativet med förskole- och lågstadiebarn i Skålö och Kvarnåker.

- Jag föreslår dessutom att vi lägger ner kulturskolan, då sparar vi 3,5 miljoner kr direkt, sa Harutun.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons