Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skytteltrafik till KP

Annons

Efter flera veckor av pålningsarbeten tog arbetet med PM 12 ytterligare ett steg framåt under måndagen i och med att grundfundamentet under själva presspartiet kunde börja gjutas. Arbetet tog cirka 22 timmar i anspråk och inleddes redan klockan 06 på morgonen.

Tidigt på tisdagsmorgonen hade 1 300 kubikmeter betong gjutits och betongbilarna gått i ständig skytteltrafik.

- Vi har haft nio betongbilar som oavbrutet gått fram och tillbaka mellan betongfabriken i Tjärna och pappersbruket. Var sjätte minut har det kommit en betongbil hit. Det innebär att vi utnyttjat betongfabrikens kapacitet till bristningsgränsen, säger Bertil Jonasson.

- Dessutom har vi haft två speciella gjutarlag om sex man vardera vilka arbetat i 12-timmarsskift för att ro detta i hamn.

Det korta avståndet till betongfabriken ser han som en stor fördel.

- Självklart är det en uppenbar fördel med en betongleverantör så nära inpå. Men det ska sägas att vi tagit in prisuppgifter från i princip samtliga betongfabriker i länet.

Även om Bertil Jonasson upplevde byggnadsprocessen med PM 11 under slutet av 1980-talet så tvekar han inte att kalla PM 12-bygget för det största han varit med om.

- Tveklöst är detta det allra största bygge jag varit delaktig i. Det är lika stort som spännande, men samtidigt ansvarsfullt då det är oerhörda pengar inblandade.

I ett och ett halvt års tid har han planerat PM 12-bygget. En planering som ser ut att hålla sig väl.

- Det verkar så. Än så länge håller tidsplanen vi satt upp. Nästa vecka går vi vidare då det blir dags att resa betongstommen till PM 12.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons