Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skytén: Tack och adjö

Annons

- Jag har skickat en förfrågan till domkapitlet.

Skytén menar att det inte var kontraktsprost Fredrik Lautmanns uppgift att ordna med vikarie när han hade föräldraledigt. Tillsättande av vikarie i mer än tre månader är kyrkorådets uppgift.

Fredrik Lautmann menar att det var en speciell situation.

- Om han hoppar av så snabbt kan man inte fixa alla smådetaljer direkt.

Lautmann berättar att han var tvungen att själv hoppa in i tre dagar i Åhl för att rädda situationen. Lösningen att sedan tillsätta Staffan Ohlsson som vikarie var ett beslut efter rådgörande med biskopen.

- Det måste ju lösas på något sätt.

Tore Skytén tycker att tillsättningen av Staffan Ohlsson som vikarie inte var så lyckat.

- Det var ett misstag att förordna honom.

Skytén menar att tillsättningen av Ohlsson skapade förväntningar att få ha honom kvar som kyrkoherde.

Tore Skytén är besviken och tycker att det varit en jobbig tid. Konflikten med församlingsanställda i Åhl har tagit hårt. Han är tveksam till att komma tillbaka till Åhls församling.

- Man ska aldrig säga aldrig. Jag hade hoppats på att det skapats bättre förutsättningar när min föräldraledighet var slut.

Han tycker inte det gjorts någonting för att förbättra situationen. Något måste hända i personalgruppen om han kan tänka sig att komma tillbaka.

Vidare tycker han att kyrkorådet agerat tafatt. Han talar om oenigheten i kyrkorådet. Ett kyrkoråd som är mer splittrat än någonsin.

Kanske blir Åhls församling utan kyrkoherde till sommaren om Staffan Ohlsson får jobbet i Enviken? Kanske den bästa lösningen är ett slut för Åhl som pastorat för att istället gå upp i Leksands pastorat?

- Det är tal om det, säger Skytén, men det vill inte folk i Insjön. Det skulle vara olyckligt om det blev så.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons