Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skynda långsamt - maning från orolig Siv Andersson

Annons

-Visst, det är jättebra om en läkare kommer på hembesök. Men det är orealistiskt att genomföra en så stor förändring redan i augusti.

Det framhåller Siv Andersson, Ludvika, ordförande i den lokala hjärt- och lungföreningen.

Hon ringde i går förmiddag NLT efter att ha läst artikeln om att landstingets ledande tjänstemän föreslår att nattakuten stängs i augusti och att det vid samma tid tas bort 12-14 vårdplatser.

Enligt landstingsdirektören Ulf Hållmarker kommer hemsjukvården att förbättras och utvecklas. Läkare ska kunna göra hembesök hos sjuka äldre och även yngre med kroniska sjukdomar såväl dag- som nattetid. Därmed kommer trycket på akuten att minska, likaså behovet av slutenvård på lasarettet.

- Läkarna får jättegärna börja göra hembesök. Men jag vill uppmana politikerna att behålla nattakuten och vårdplatserna under åtmin-stone en övergångsperiod, förslagsvis till september 2006.

- Kan det vid den tidpunkten konstateras att det fungerar bra med läkarnas hembesök så kan man eventuellt stänga nattakuten och ta bort vårdplatserna. Visst, det kommer att kosta extra pengar under tiden men den smällen får vi ta, betonar Siv Andersson.

Hon är förvånad över att de lokala politikerna, inte minst socialdemokrater och vänsterpartister vars kolleger styr landstinget, är så tysta i lasarettsfrågan.

- Våra folkvalda är ute gång på gång och pratar om hur viktigt det är med järnvägen. Men ännu har de inte stuckit ut nästippen och pratat om hur angeläget det är att bevara lasarettet.

- Vad ska den där Björnehaag (Jan, näringslivschef i Ludvika kommun) säga om och när en industri vill flytta till Ludvika och de frågar hur det står till med sjukvården på orten. Kan Björnehaag då ärligt säga att sjukvården fungerar jättebra?

Siv Andersson tycker också att det är hög tid att ansvariga politiker på något sätt offentliggör exakta siffror och uträkningar angående hur mycket man sparar på att stänga exempelvis nattakuten.

- Det ökar inte deras trovärdighet att det hela tiden florerar olika siffror. Ena stunden är det fem miljoner, nästa två miljoner och nu återigen fem miljoner. Fram med siffrorna nu, kräver Hjärt- och lungföreningens stridbara ordförande.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons