Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skynda dig att deklarera

Annons

- Nu har man en bra möjlighet att spara 1 500 kronor till semesterkassan om man inte lämnat deklarationen i tid, säger Bengtåke Johansson, informationschef på skattemyndighetens Gävleregion.

Sista inlämningsdatum för den förenklade självdeklarationen, 2 maj, är sedan länge passerat. Missade man det datumet kostar det 500 kronor i förseningsavgift.

Skattemyndigheten har nu skickat ut förelägganden till de som missat inlämningen, att det börjar bli dags att lägga pappret på lådan.

Det kan på sätt och vis vara lönsamt att skynda sig, trots att förseningen redan är ett faktum. Om man inkommer med sin deklaration efter den sista juli fyrdubblas förseningsavgiften och blir således 2 000 kronor.

I Dalarna är det totalt 1 975 personer som fått föreläggande från skattemyndigheten. Eftersom det finns 171 906 individer som ska inge förenklad självdeklaration är det alltså runt en procent som inte levererat i tid.

I princip finns det bara ett giltigt skäl att slippa förseningsavgiften om man är sen, nämligen sjukdom. Fast det prövas från fall till fall, säger Bengtåke Johansson. Han vill också framföra att "bortrest på semester" inte är ett giltigt skäl.

- Det är inte godtagbart, man får sina deklarationspapper i början av april och har alltså gott om tid att få ihop det med semestern. Man kan dessutom få anstånd om man inte tror att man kommer hinna i tid av något skäl.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons