Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skylten har tagits ner

Annons

- Javisst känns det bittert. Semestern börjar med att vi blir utan jobb. De flesta av oss har varit anställda här i mer än 30 år och aldrig varit arbetslösa. Vi får lön över sommaren. Sedan vet vi inte vad det blir, säger en av de anställda trotjänarna vid Rosengrens i Malung.

Rosengrens etablerade sig i Malung i mitten av 60-talet och har haft en omfattande produktion av bland annat bankfack och säkerhetsskåp.

Som mest hade företaget över 200 anställda och var en av de största arbetsgivarna i Malung.

På senare år har företagsledningen systematiskt flyttat alltmer av produktionen till enheten i Mora. I höstas kom chockbeskedet att Malungsfabriken helt skulle avvecklas trots att den fabriken - enligt en löntagarkonsult - var den som hade bättre lönsamhet av de två enheterna.

Vid nedläggningsbeskedet hade fabriken i Malung ett 50-tal anställda kvar. Många trotjänare med anställningstider sedan 60-talet och de flesta över 50 år gamla.

Företaget har erbjudit uppsagda vid fabriken i Malung att få flytta med och jobba i Mora. Enligt uppgift är det en handfull anställda som accepterat erbjudandet och nu pendlar dit.

Sista arbetsdagen i Malung slutade med att företaget bjöd på kaffe och tårta - gravkaffe som en anställd uttryckte det.

Vd Hans Grankvist var personligen på plats och överlämnade minnesgåvor till trotjänarna - en miniatyr av ett kassaskåp.

Sedan var det bara att knalla iväg ut i störtregnet, och hotande arbetslöshet.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons