Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyltar med sin konst

Annons

En stor del av de 400 skyltarna sitter redan på plats i centrum, i Bergslagsbyn och Hushagen. Kvar att sätta upp är ett 50-tal skyltar.

Det var förra våren det togs beslut om att ersätta de gamla, slitna skyltarna i de tre områdena. Först var tanken att skyltarna skulle sättas upp i kulturområdena Bergslagsbyn och Hushagen, där de hör hemma, men sedan ändrades beslutet att även gälla centrum.

Företaget som tillverkar skyltarna heter Falu emaljskyltar och är en av Sveriges få tillverkare av hantverksmässigt framställda emaljskyltar.

- Vi är nog världens yngsta emaljföretag, säger Björn Ekedahl, konstnär och nu egen företagare, som startade verksamheten för åtta år sedan. I dag driver han företaget tillsammans med hustrun Christina, som hoppat av jobbet som specialpedagog inom vården.

Björn Ekedahl har mångårig erfarenhet av emaljarbete och har bland annat varit lärare på emaljverkstaden i Falun. Under 1970- och 80-talen arbetade han också mycket med grafik och måleri. Det var under denna tid som det började komma in beställningar från när och fjärran på emaljskyltar.

- I mitten på 1990-talet bestämde jag mig för att satsa på ett eget företag, säger Björn Ekedahl.

Det som hjälpte honom att fatta beslutet var möjligheten att köpa utrustning från ett nedlagt företag, utrustning som kompletterade det han själv samlat på sig under årens lopp. Han bestämde sig samtidigt att lära sig tillverkningsprocessen så exakt det bara var möjligt, för att klara alla tekniska problem som skulle kunna dyka upp.

- Trots all min erfarenhet, och som jag tycker noggranna förberedelser, tog det tre år från det att jag började till att jag kunde säga att jag visste vad jag höll på med, säger Björn Ekedahl.

I dag är Falu emaljskyltar, som håller till på gruvområdet, ett blomstrande företag med kunder i hela Norden. Marknaden är stor och växer. Till företaget vänder sig statliga verk och myndigheter, kommuner och institutioner, företagare och fastighetsägare.

När Björn Ekedahl berättar om hur han tillverkar sina emaljskyltar är det lätt att dras med av hans entusiasm och fascination för emalj, ett material med många möjligheter och stark utstrålning, som har glasets yta och stålets styrka. Han lägger ner samma arbete och engagemang i varje enskild skylt, som han gör med de bilder han jobbar med som konstnär.

- Ja, så är det allt. Ibland när jag har bränt färdigt en emalj och drar ut den från ugnen så kan jag bli lätt förvånad och tänka: Jaha, det blev en skylt.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons