Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyller på banken

Annons

Han uppger att miljonerna kommer från försäljning av maskinlagret i 50-åringens företag och från maskinaffärer i Libanon.

Affärer som enligt 22-åringen och 50-åringen helt ärligt gjordes med en företagare från Frankrike.

- Checkarna kom från Frankrike en åt gången med post, uppger 22-åringen i polisförhör.

Men när han skulle lösa in dem på banken visade det sig att de var falska.

Här är 22-åringens förklaring till det inträffade. Vi kallar honom Micke. Micke och 50-åringen träffar fransmannen på en mässa i Jönköping. Det bestäms att fransmannen ska köpa maskiner som 50-åringen har i sitt företag.

Micke sköter affären som helt och hållet görs upp muntligt. Fransmannen vill köpa mer maskiner som inte 50-åringen och Micke har. 35-åringen, som också är åtalad, ordnar via sina kontakter fram dessa, från Libanon.

Micke uppger för polisen att det var tänkt att de skulle då ge fransmannen vad han ville ha och samtidigt själva tjäna en slant. Enligt honom var det enbart 35-åringen som skötte kontakterna med Libanon.

942 000 skulle betalas till Libanon för de varor som man köpt.

Pengarna plockades ut i kontanter och postväxlar. 22-åringen överlät sedan kuvertet till 35-åringen som skött affärerna med Libanon. Första leveransen av maskinvaror kom två män med lastbil från Frankrike och hämtade. 22-åringen hävdar att han själv sagt till på banken att de ska kontrollera checkarna noga eftersom det är betalning för en stor leverans av maskiner.

När han fick beskedet om att checkarna var falska hade han blivit bestört och förstod att de nu var återbetalningsskyldiga till banken. Enligt honom stoppades då resterande maskinleveranser. Han skyller stor del av det inträffade på banken, som inte kontrollerat checkarna klart innan de betalde ut pengarna. Om 22-åringen och hans kollegor fått veta detta hade kunnat stoppat även den första leveransen av maskiner till Frankrike, menar han.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons