Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddstillsyn efter vådlig bussfärd

Annons

26-åringen var full och hög på amfetamin när han stal en buss och åkte till Rättvik.

Under färden orsakade han två olyckor innan en dikeskörning satte stopp för färden.

Nu har tingsrätten dömt honom till skyddstillsyn.

24 oktober förra året hade 26-åringen festat tillsammans med en 17-åring från Ludvika. Längre fram på kvällen skildes de åt. Ungefär vid midnatt passerade 26-åringen ett bussgarage. Han hittade nycklar till en buss värd omkring 1,2 miljoner kronor, tog bussen och gav sig ut på en vådlig färd i Ludvika.

Han mejade ned ett järnstaket till en villatomt på Tre krokars gata, och körde sedan in i fasaden till bilhallen på PO:s bil och motor på Östra Storgatan i Ludvika.

Därefter hämtade han upp sin dryckespolare igen.

Tillsammans åkte de två männen till Rättvik för att hälsa på en kompis.

Tingsrätten dömde 17-åringen till vård inom socialtjänsten för olovligt brukande.

26-åringen som har både missbruks- och psykiska problem ska, i kombination med sin skyddstillsyn, genomgå en särskild behandlingsplan, som innefattar vård på behandlingshem.

Domen omfattar flera brott.

Förutom den vådliga bussfärden har 26-åringen gjort sig skyldig till en mängd brott.

Han har stulit narkotikaklassad medicin från ett medicinskåp på psykiatriavdelningen på Ludvika lasarett, och försökt stjäla läkemedel därifrån ytterligare en gång men misslyckats.

26-åringen har också brutit sig in på apoteket på Ludvika lasarett och stulit pengar, medicin och en processor till en dator. I domen konstaterar tingsrätten också att den dömde stulit en bil på Sven Pettersson bil AB, en bärbar dator och diverse varor ur en godisautomat på ABB Power Technologies.

I en personutredning har läkare konstaterat att det kan hända att 26-åring begått brotten under påverkan av allvarlig psykisk störning. Men bedömningen är att det inte finns några förutsättningar för rättspsykiatrisk vård.

Rätten har däremot uppfattat 26-åringen som motiverad till behandling. Och ger honom en chans.

Om rätten i stället valt att döma 26-åringen till fängelse skulle tiden bestämts till tio månader.

26-åringen ska betala skadestånd på 10 000 kronor till Apoteksbolaget, 6 877 kronor till Selecta AB, och 2 584 kronor till ABB Power technologies. Dessutom ska han betala 500 kronor till brottsofferfonden.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons