Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakten utökas

Annons

- Vi ökar tilldelningen i skyddsjakten för att minska risken för skador av björn, säger Susanna Löfgren, chef för viltförvaltningen vid Naturvårdsverket.

Verket har därför beslutat att 101 björnar (74 i fjol) får skjutas i landet under jakttiden som sträcker sig från 21 augusti till 15 oktober, men undantag för längst uppe i norr, där den tidiga vintern avbryter jakten redan den 30 september.

Av årets tilldelning får 25 (+7) skjutas i Dalarna, som är det björntätaste landskapet och har den största tilldelningen. I grannlandskapen Värmland är tilldelningen 2, Gävleborg 10 (+3) och i södra delen av Jämtlands län 11 björnar.

Målet för riksdagen är att de fyra kärnområdena för björn ska tillåtas att växa ihop och naturvårdsverket håller av den anledningen igen på avskjutningen mot jägarorganisationernas önskemål - som är att fälla totalt 117 djur.

Björnjakten får ske med hjälp av hund. Däremot kvarstår det omdiskuterade förbudet mot jakt vid åtel. En åtel definierar Naturvårdsverket som "animaliskt eller vegetariskt material eller annat som utplacerats eller på annat sätt iordningsställts i syfte att locka till sig vilt". Verket anser att förbudet bidrar till att björnarnas naturliga skygghet bibehålls.

Anmälan om fälld björn ska göras senast klockan 21 skottdagen och det är inte tillåtet att skjuta årsungar eller hona med ungar.

Från den fällda björnen ska jägaren ta hårprov, könsdelar, liten kindtand och hudprov, skinnet ska märkas med microchips hos polismyndigheten.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons