Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt på varg - en regeringsfråga

Annons

Rovdjursfrågan är alltid het i debatten, så också i riksdagen på onsdagen. I dag får en djurägare skjuta en varg, björn, lo eller järv först när ett tamdjur attackerats och det finns risk för nytt angrepp.

-Inskränktheten i den nuvarande lagstiftningen gör att man inte få skydda sina kära djur, barnens katter och kaniner eller familjehunden. Finns det någon i denna sal som stillatigande skulle se på ett angrepp när ett rovdjur tar tag i det djur du älskar, avvakta första angrepp och konstatera att skada uppstått och först då ingripa, sade Bengt-Anders Johansson (m).

Centerpartiets Jörgen Johansson fyllde på kritiken mot dagens rovdjurspolitik:

-Människor på landsbygden måste känna sig trygga. De ska inte tvingas flytta för att de inte vågar låta barnen gå till skolan på morgonen.

Kritikerna vill att ägaren direkt ska få skjuta ett rovdjur vid första angrepp och att riksdagen omgående borde fatta det beslutet i enlighet med rovdjursutredningens förslag.

Men majoriteten i form av s, v, mp och fp tycker att det räcker med att regeringen ser över paragraf 28 i jaktförordningen. De konstaterar dock i uppmaningen till regeringen att det "kan finnas ett berättigat behov för tamdjursägare att i akuta skadesituationer ha möjlighet att döda en varg som angriper tamdjur".

-Det har visat sig svårt att tolka paragrafens innebörd, och vad man får göra. Nu vill vi att regeringen ska komma med förslag om ny skrivning som tar fasta på ökad rättssäkerhet samtidigt som vi inte vill rucka på målen för rovdjurspolitiken, sade Rune Berglund (s).

När ett regeringsförslag om ändring av paragraf 28 kan komma är inte klart, men Berglund hoppas att det inte ska dröja alltför länge.

Vänsterpartiets Sven-Erik Sjöstrand markerade att en ändring inte får gå för långt:

-Om ett glest befolkat land som Sverige inte har plats för vargen, vilket land har då plats för stora rovdjur? Att göra det enklare att döda varg ställer inte vi upp på. Vargen blir i praktiken fredlös. Däremot säger vi inte nej till översyn.

MATS ERIKSSON/TT

Mer läsning

Annons