Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt på måsar i fjällen?

Annons

Fiskmåsarna är på väg att förstöra den natursköna och lugna fjällmiljön i norra Dalarna.

Det har gått så långt att de ställer till stora problem för turistnäringen i området.

Det anser jägare i sju jaktklubbar i norra Dalarna, som nu vill bedriva skyddsjakt mot de skränande flockar av fiskmåsar som invaderar fjällen.

Enligt jägarna är fjällområdet på väg att "förvandlas från en tyst naturskön fjällmiljö med fjällevande däggdjur och fåglar, till en skrikande och skränande fiskmåskoloni som drar ut sopor och tigger mat av våra besökande".

I en ansökan till länstyrelsen i Dalarna begär de att få bedriva skyddsjakten i vår när fiskmåsarna kommer till området, före häckningen.

Jägarna konstaterar att fiskmåsarna blivit betydligt fler i Städjan-Nipfjällsområdet de senaste tio åren. Andra arter, som fjällpipare, ljungpipare och ripa har samtidigt minskat:

- Vissa dagar ses hundratals fiskmåsar jaga fågelungar på kalfjället, skriver jägarna, som tror att mås-invasionen är ett resultat av mänsklig påverkan.

Förändring av jordbruket under milda vintrar har gjort det lättare för måsarna att överleva och sedan ta sig tillbaka till fjällområdet.

Jakttiden på fiskmåsar är egentligen i augusti. Men enligt jägarna är det inte speciellt lyckat att jaga mås när fjällen är kryllar av turister:

- Vi vill inte störa besökarna och på det viset skada turistnäringen.

Länsstyrelsens rättsenhet har ännu inte fattat något beslut i ärendet.

- Ansökningar om skyddsjakt är inte så vanliga och en som gäller fiskmåsar kan jag inte minnas att vi någonsin har haft, säger Margareta Wikström på rättsenheten.


GÖRAN PETTERSSON INGER WALLIN

Mer läsning

Annons