Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt - enda lösningen

Annons

- I förekommande fall, där enstaka individer kan utgöra en fara kan skyddsjakt vara nödvändig. Vi måste se klart på situationen och undvika farliga konfrontationer, säger han.

Det går att genom DNA-tester på spillning avgöra vilka individer som kan komma i fråga för skyddsjakten.

- I ett längre perspektiv handlar det om ett förändringsarbete av attityder till djur och natur.

- Åtling i samband med jakt eller i samband med turistattraktioner lär björnar att det finns mat i närheten av människodoft. Komposter är också ett sådant exempel. Slaktavfall som läggs ut i skogen är också ett exempel på hur björnar lär sig att hitta mat i närheten av människor.

- Ibland lockar vi fram björnar för vårt eget nöjes skull genom åtling. Då lär vi björnar att människodoft betyder mat. Det krävs hårda tag mot åtling som faktiskt lär björnar ett felaktigt beteende, att komma för nära människor.

- Det är kul att se björnen från bilen med inte när de kommer för nära utan att vi är beredda. Björnen som lärt sig ett beteende är i det närmaste omöjlig att lära om. Det finns anledning att varna för att farliga situationer kan uppstå. Björnstammen är livskraftig och tål skyddsjakt.

Mer information till allmänheten om attityder till djuren och krafttag mot åtling är nödvändigt för ett bra samspel mellan människa och djur, anser Ebbe Evbjer.

- Vi tycker det är roligt att äta och titta på de vilda djuren men när de kräver sitt utrymme i naturen är vi inte lika entusiastiska längre av dela deras närvaro.

- Relationen mellan olika intressenter när det gäller rovdjuren det vill säga naturvården, jägarna, skogsägarna hamnat i ett vakuum. Vi gör inget åt själva problematiken. Vi agerar när vi reagerar istället för att handla i förtid. Vi från naturvården vill ha en dialog för att skapas långsiktiga lösningar istället för att göra akuta insatser.

- Vi som har förmånen att bo här är stolta och glada över att ha skog och djur nära oss men vi måste också lära oss kunna hantera den, säger Ebbe Evbjer.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons