Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsbarriär testades

Annons

Nyfikna Envikenbor, kommunalråd, kommunfolk och folk från räddningstjänsterna Dalamitt och Gästrikland radade i går eftermiddag upp sig längs med Marnäsåns strandkant.

Intresset var stort när företaget Willab pro demonstrerade den helt nya invallningstekniken som kan användas vid alltifrån översvämningar till kemikalieutsläpp.

- Den blev klar först i våras och vi har varit runt och visat den en hel del. Intresset är enormt, just för enkelhetens skull, sade Fred Nordberg, som var på plats i Marnäs för att se sin uppfinning i verkligheten.

Tekniken heter quick water wall. Det är en skyddsbarriär av armerad presenning, där flera sektioner enkelt kan kopplas ihop till långa skyddsvallar. När vattnet stiger reser sig barriären upp - det är alltså vattenkraften som till stor del gör jobbet.

- Faktiskt i all sin enkelhet är den helt fantastisk, sade en nöjd uppfinnare.

En av dem som stod vid strandkanten och tittade var Carl Larsson-gårdens intendent Marianne Nilsson. Vid översvämningarna 2000 var risken stor att gården skulle drabbas av omfattande vattenskador och mängder av sandsäckar gick åt för att hejda de stigande vattenmassorna. Sedan dess har man på Carl Larsson-gården försökt att hitta bra skyddslösningar.

- Det är intressant för oss att ta del av en enkel lösning på något som är ett stort problem för oss, sade hon.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons