Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddad enligt lag

Annons

I Sverige har vi många fridlysta arter bland våra växter och djur. Huggormen är en av de fridlysta kräldjuren.

I Sverige kan vi fridlysa djur av andra orsaker än utrotningshot och huggormen är ett sådant djur som är fridlyst men inte utrotningshotad.

Så vad gör man då om olyckan är framme och man har kört över och dödat en huggorm?

- Ingenting speciellt, men det är ju bra om den slipper ligga i vägen, säger länsveterinären Olle Rydell.

Men det finns fall då man kan bli bötfälld, men så vitt vad länsveterinären Olle Rydell och polismannen Anders Eriksson har det aldrig hänt att någon varken anmält eller blivit bötfälld för att dödat en huggorm.

Men vissa vilda djur som omhändertas, påträffas döda eller dödas tillfaller staten.

De kallas för Kronans vilt och listas i jaktförordningen (33 §). Man måste alltid anmäla till polisen om man hittat eller tagit hand om statens vilt. Det gäller björn, varg, järv, lo, myskoxe, fjällräv, utter, valar, fiskgjuse, bivråk, tornuggla, hökuggla, berguv, fjälluggla, lappuggla, slaguggla, rördrom, lunnefågel, salskrake, svarthalsad dopping, skärfläcka, gråspett, vitryggig hackspett, mellanspett, kungsfiskare, blåkråka, härfågel, sommargylling, fjällgås, skräntärna, svarttärna, storkar, örnar, glador, falkar och kärrhökar.

Och ska man lyda Naturvårdsverkets råd bör man alltid kontakta polisen om man påträffat ett skadat eller dött däggdjur eller en skadad eller död fågel.

- Det händer inte direkt ofta att någon ringer om ett dött eller skadat djur, men ett par gånger i månaden inträffar det väl i alla fall, säger Anders Eriksson och fortsätter:

- Då får vi åka ut och hämta djuret och sedan kontaktar vi Naturhistoriska riksmuseet så de får avgöra om de vill ha det eller inte.

Men huggormen hör alltså inte till de djur som tillfaller staten vid skada eller död, så du som dödat en huggorm i sommar kan vara lugn, men kom i håg till en annan gång att den är fridlyst.

SOFIA RÅDMAN

Mer läsning

Annons