Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skydda er personlighet"

Annons

- Hjärnan är er personlighet och runt den finns ett skydd på några millimeter. Skydda er personlighet för ingen är värd en skallskada, säger Kenneth Gruffman till eleverna på Gylle skola.

Lagen om cykelhjälm för alla under 15 år trädde i kraft i januari. Nu pågår en Sverigeresa och ambulanspersonal åker runt till skolor i hela Sverige för att berätta om deras erfarenheter av att ta hand om personer som råkat ut för cykelolyckor.

Nyligen besökte ambulansen Gylleskolan och Borlänge.

Eleverna sitter tysta och lyssnar när Kenneth Gruffman visar bilder ur verkliga livet som visar vad som kan hända den som inte använder hjälm.

- Den här unga tjejen ramlade på cykeln och slog i huvudet så hennes hjärna svällde upp. I dag är hon förtidspensionerad, säger han.

Sedan tar han upp en hjälm och håller upp den mot eleverna. Hjälmen är trasig på ena sidan.

- Den här räddade livet på den här personen, säger Gruffman och visar bilder på en man med blåmärke i halva ansiktet.

- Han kan tacka hjälmen för att han inte har talsvårigheter och behöver bli matad.

Kenneth Gruffman plockar upp en annan trasig hjälm och berättar om ett annat liv som räddades tack vare den hjälmen.

Kenneth Gruffman fortsätter berätta om hur människor leker med sina liv genom att inte skydda sig. Han berättar om hur en båtfärd där passagerarna inte hade flytväst blev en drunkningsolycka.

- När ambulansen kom fram och de hade tagit i land en kille såg jag att det var en kompis till mig. Han var duktig på att simma men hade inte orkat ta sig i land. Hade han haft flytväst hade han flytit och inte drunknat, säger han och eleverna är tysta.

- Jag har respekt för er som inte använder hjälm. Jag tror inte att jag hade haft hjälm när jag var i er ålder. Men om jag hade sett lika mycket då som jag har sett nu och visste lika mycket, då hade jag absolut använda hjälm, säger Kenneth Gruffman.

Ambulansturnén arrangeras av Vägverket och besöker 70 städer i Sverige.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons