Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydd mot insyn - eller?

Annons

Vi tar det från början. Många runt om i kommunen har klagat på hur det ser ut vid återvinningsstationerna.

De har länge varit ett irritationsmoment för många. Här och var finns diverse containrar utspridda för att tillfredsställa notoriska källsorterare. Det kan ifrågasättas om inte strategin för hur containrarna skulle placeras tycks ha varit att hitta så iögonfallande platser som möjligt.

Högljudda protester har bland annat hörts från Järnaborna som tycker att hela stationsplanen framför hotellet mest liknar en soptipp.

Placeringen på Kroons torg i Vansbro har också den kritiserats och inte ansetts som särskilt lysande. Mot det för mångmiljonbelopp ansiktslyfta centrumet gapar dessa anskrämliga och ofta överfulla containrar utan minsta typ av insynsskydd.

I vintras tändes dock hoppet sedan kommunens sopansvarige, Sol Jan Rytting, lovat att insynsskydd skulle byggas runt återvinningsstationerna i Nås, Järna och Vansbro.

Löften är ju till för att hållas, snillrika insynsskyddskonstruktörer skred genast till verket och se, för en tid sedan fanns det på plats, insynsskyddet i Vansbro alltså, om nu någon har upptäckt det.

Längs raddan av containrar har ett lågt staket byggts och så långt är allt väl.

Men insynsskydd? Av namnet att döma torde anordningen ha syftet att förhindra insyn. Och till viss del fungerar den också. Men då under förutsättning att man står i buskaget bakom och tittar mot återvinningsstationen.

En upprörd ortsbo kontaktade tidningen och påtalade den något märkliga konstruktionen.

Eftersom bilder finns sparade sedan tiden före bygget så plockades kameran raskt fram.

Här skulle produceras före och efter-bilder för jämförelse hos läsarna. Efter den egna jämförelsen lades projektet dock ned med omedelbar verkan. Varför? Jo, eftersom tidningens redigerare i Falun med all säkerhet skulle ruska på huvudet och undra varför någon förvirrad lokalreporter i Vansbro vill ha två identiskt lika bilder bredvid varandra.

-Det här är bland det mest korkade jag har sett, säger den upprörde ortsbon medan han än en gång begrundar byggnadsverket.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons