Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydd för hackspett, barrskog och lövträd

Annons

På det 196 hektar stora området vid Tjärnberget har skogen utvecklats förhållandevis fritt, där finns levande träd i varierande åldrar och dimensioner samt döda träd i olika nedbrytningsstadier som ger livsbetingelser åt sällsynta insekter, svampar och lavar.

Området är klassat som riksintressant.

Hackspettarna spillkråka, gråspett och tretåig hackspett har iakttagits där, tjäder och järpe finns i den här naturskogstypen och slaguggla och pärluggla finns också i området.

Syftet med reservatet är att bevara den här miljön genom att skydda den från skogsbruk. Det är meningen att barrskogen ska utvecklas fritt, men det kan bli aktuellt med bränning för att efterlikna den naturliga störningen i gammal barrskog som är just brand.

På ett område där en bäck rinner ska lövträden gynnas. Där kan det bli aktuellt att ta bort en del barrträd men också röja i lövbeståndet så att grova lövträd kan utvecklas. Sälg, rönn och asp ska gynnas framför glas- och vårtbjörk.

Jakt på älg, rådjur, hare, räv och mink blir tillåtet inom reservatet och det ska gå att forsla ut en skjuten älg med ett motorfordon som inte ger skador på marken, för övrigt blir det inte tillåtet att åka där med exempelvis snöskoter eller fyrhjuling.

Tjärnberget kan nås genom en skogsbilväg från vägen mellan Nås och Lindesnäs. På länsstyrelsen vill de att allmänhetens tillträde till området underlättas.

- Med ökat intresse för naturturism har Tjärnberget stora möjligheter att locka fler besökare i framtiden, anser de ansvariga på .änsstyrelsen.

Staten har redan köpt marken av Stora Skog.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons