Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuthamnsfestivalen räddad

Annons

- Vi har verkligen gjort en snabbutryckning, berättar Larsa och ger Ludvikapolisen högsta betyg för snabb beslutsgång och Ungdomsrådet samma omdöme för sitt engagemang.

- Vi snackade med Unni (Fredriksson) och fick klartecken för en uppbackning med åtta tusenlappar för att täcka så mycket som möjligt av omkostnader.

Att arrangera en tillställning som den här är inget självspelande piano. Vakter, scenbygge och annat som följer med är konstnader som man inte slipper, inte ens som idealister av den här sorten.

- Vi får vara glada om det går runt, säger Peter/Pain.

Själva grejen är inte att vi försöker etablera oss som arrangörer av nån sort. Vi tycket helt enkelt att det vore skamligt om en sån här gammal musikfest skulle säcka ihop.

- Egentligen är inte idén ny. Jag har länge gått och funderat på det här, säger Peter Tägtgren. Då har jag tänkt mig en riktigt stor upplaga av festivalen, men det får vänta. Nu får det bli som det blir, en smula snabbvariant, men det kan säkert bli bra.

- Dessvärre verkar inte de lokala banden vara särskilt mycket på bettet en sån här gång, noterar Larsa.

Jag fick en hel lista med lokala band, av Unni, men inte en enda har hört av sig och velat vara med. Det är ju en fin chans att få visa upp sig så det är en smula förvånande att ingen nappade. Nu har man fått ringa runt och köra kompissnack för att få ihop ett startfält, men det lyckades att få ihop ett rätt bra gäng, säger han.

Totalt kommer fem band till start på lördag eftermiddag. Smått legendariska punkbandet Hymans hör dit, liksom ett band med det något märkliga namnet Eddie Meduza Tribute. Dessutom kommer ett band som heter Sabba och välbekanta Big Twins Blues Band samt Posons and the drifters.

- Genomgående är alltså utbudet lokalt och särskilt kul är det att alla har tänt på idén och ställer upp gratis, säger Larsa.

Det är hektiska dagar just nu. PR-apparaten har ännu inte hunnit rulla i gång, men man hoppas att den här sortens positiva skvaller sprider sig snabbt.

Det handlar om något av en kulturhistorisk insats som gänget gör, när det håller Skuthamnsfestivalen i gång praktiskt taget helt på ideell väg.

- Kommer folk så att det går ihop ekonomiskt så är det inte otroligt att vi gör en storsatsning nästa sommar.

Drömmen är att kunna göra en riktig familjefest med underhållning för barnen, kanske storbandsjazz för de litet äldre och så det vanliga rockiga utbudet, säger Larsa Johansson som hoppas på en stor publik.

- Sen hoppas vi att det kommer att gå städat till. Ungdomsrådet har gått in i det här sammanhanget och stöttat med förhoppningen att det ska bli så drogfritt som möjligt.

- Det är också i vårt intresse att arrangemanget sköts snyggt. Det ger oss ännu bättre utgångsläge när vi ska börja tänka på 2005 års festival, säger han och ingen av polarna verkar ha någon avvikande åsikt.

Det viktiga är att rädda en festival som är äldre än de själva.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons