Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulpturrockad i Ludvika

Annons

Det finns svar på frågan varför Dan Andersson ser så dyster ut på statyn som är undangömd i kyrkparken i Ludvika.

Få turister hittar till den för att den anses vara malplacerad. Denna byst hade tidigare kasserats av länsmuseet i Falun och fanns undanställt i deras förråd.

Ludvika kommun fick den för en billig penning; anslagna pengar blev över som ABB skänkt vid 100-årsjubileet av Dans födelse.

Skulptören Bror Hjort var en konstkamrat till Dan. Han kände väl till alla ekonomiska svårigheter som Dan brottades med de sista åren av sin levnad.

En konstnär arbetar med känslo-uttryck och förmedlar dem i skulpturen, därav den förståeliga dysterheten. Tidigare var Dan en rolig, positiv och musikalisk person som hade stora framtidsplaner, enligt svågern Gunnar Turesson, innan olyckan inträffade.

Dan blev beskylld tidigare för att vara en arbetsskygg latoxe. Författandet på den tiden var ingenting, endast kroppsarbete räknades av hans grannar.

Nu efteråt förstår folk att Dan inte var lat med tanke på allt det han skrivit skedde under en tioårsperiod av sitt 32-åriga livsöde.

Bysten i kyrkparken föreslår jag omplacerad till minneslunden vid Lyvikens kyrkogård där Dans grav är belägen. På malmblocket som bysten står på vill jag att Dans dikt Epilog ingraveras. För att fullfölja rockaden föreslår jag att en ny skulptur av Karl Erik Forsslund placeras på Dans nuvarande bystplats.

Många frågar mig om mitt engagemang för Dan Andersson. Svaret är; Jag känner starkt för hans livsöde och beundrar det han har skrivit. Dessutom är han en gren av mitt värmländska släktträd som jag vill vårda.

Bertil Bratt

Mer läsning

Annons