Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle bli billigare

Annons

Det är helt rätt att om allians-partierna tillsammans med (dsp) hade makten i Landstinget Dalarna så hade antalet politiker blivit färre. "Folkets röst" utelämnar dock att detta innebär en besparing.

Mer pengar hade gått till det som är landstingets huvuduppgift, nämligen hälso- och sjukvården. I motsats till vad "Folkets röst" skriver så hade vi sett till att flytta ner makten till "fotfolket" i varje kommun genom att ha en samverkan mellan landstinget och varje kommun i Dalarna, i stället för att som i dag centrera den lokala makten till fem hälso- och sjukvårdsnämnder.

Ett lysande exempel på att detta kan fungera är Saga i Gagnefs kommun. Att ha en samordningsfunktion när man är fem partier som ska samverka om makten är inget märkligt. Samma sak förekommer i regeringskansliet i dag.

Vår utgångspunkt var att skapa en organisation som är effektiv och där ansvar och befogenheter följs åt, samtidigt som det skulle bli billigare för medborgarna. I det förslag till ny politisk organisation som vi lade skulle alla landstingsråd ha ett tydligt ansvarsområde och uppgift. Detta kan ställas helt i motsats till det som Alf Johansson, L-O Hagberg, Ann-Catrin Lofvars och Ken Swedenborg har inrättat - ett majoritetsråd utan uppgift och ansvar.

ELISABETH LINDÉN BRANDT (C),

Mer läsning

Annons