Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuldtyngda klubbar vill ha hjälp

Annons

Ornäs BK och Borlänge HK har stora skulder. Klubbarna vill nu ta lån för att klara upp situationen. Det krävs att kommunen går i borgen.

Borlänge handbollklubb har skulder på över en halv miljon kronor. Bland annat en hyresskuld till kommunen på 140 000 kr. Skulderna överstiger tillgångarna och BHK har i dagsläget ett negativt eget kapital på 350 000 kr.

Klubben har tagit fram en plan för att reda upp situationen. Bland annat höjs medlemsavgifterna och träningsavgifter införs. Samarbete med andra klubbar i länet är också inlett, något som ska kunna sänka kostnaderna. Tanken är att kommunen ska gå i borgen för en checkräknings-kredit på en halv miljon kronor.

Vice ordförande Håkan Zetterberg säger att pengarna inte vill räcka till. Frågan om införande träningsavgifter tas upp på årsmötet i juni. Det kan bli en terminsavgift, eller säsongsavgift, för aktiva.

- Det är för att få bättre kostnadstäckning. Något måste göras.

Ornäs BK befinner sig i samma ekonomiska knipa. Förlusten förra året blev 350 000 kronor, det tredje året i rad med förlust. Även här är det aktuellt att låna pengar med kommunal borgen. Klubben har ett negativt eget kapital på 400 000 kronor.

- Vi har dålig ekonomi. Men vi ska kämpa oss ikapp, säger ordförande Stig Larsson som trots allt ser en ljusning på den tuffa ekonomin.

Bland annat kommer visst stöd från centralt håll till resor och en publikbonus har införts. En marknadsgrupp jobbar också hårt för att öka intäkterna. Något som verkar ge resultat. Att klubben hamnat i den här situationen beror enligt Larsson på flera omständigheter.

- Men vi skyller inte på någon.

Diskussioner har förts med kommunen som förklarat att de vill undvika en nedläggning av klubben och ha ett elitlag i fotboll även på damsidan. Målet är allsvenskan på 3-4 års sikt.

Läget är extra bekymmersamt med tanke på att elitlicens ska införas även inom damfotbollen och då måste Ornäs, om inte ha en ekonomi i balans, så i alla fall en plan för hur man ska nå dit.

- Elitlicensen är inte hotad som det ser ut nu. Men det är klart att det här inte är bra, säger Stig Larsson.

jerry.brodin@daltid.se

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons