Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuld till kronofogden: 120 miljoner kronor

Annons

Hedemoraborna har i dag skulder hos kronofogden på nästan 80 miljoner kronor medan Säterborna är skyldiga strax över 40 miljoner.

Totalt har antalet skuldsatta i hela södra Dalarna minskat något de senaste två åren från 2990 till 2826 (med Hedemora, Säter, Avesta och Smedjebacken inräknat) samtidigt som allt fler ansöker om skuldsanering.

-Vi har haft lagen om skuldsanering i snart tio år nu och de senaste två åren har vi propagerat lite extra för att folk ska utnyttja den och faktiskt ansöka om hjälp att bli av med sina skulder, säger Annelie Cederoth, mediaansvarig på kronofogdemyndighetens regionskontor i Gävle.

Skuldsaneringslagen är till för att svårt skuldsatta personer en gång i livet ska få möjlighet att lösa sina ekonomiska problem. Att få skuldsanering innebär att man under en femårsperiod får hjälp att betala av så mycket av sina skulder som är möjligt för att därefter bli skuldfri.

-Vi har många evighetsgäldenärer som fått en löneutmätning och lever på existensminimum medan de betalar av sina skulder år efter år. Får de skuldsanering kan de vara av med sina skulder på fem år, säger Annelie Cederoth.

En skuldsanering börjar med att den skuldsatte försöker komma överens med sina fordringsägare om en femårig avbetalningsplan. Detta kan ofta kommunens budgetrådgivare hjälpa till med.

Om man inte lyckas lämnas en ansökan om skuldsanering in till kronofogdemyndigheten som i sin tur försöker komma överens med fordringsägarna. Bland annat beroende på hur gamla skulderna är och hur de har uppstått bedömer kronofogden om skuldsanering kan anses skälig.

Motsätter sig fordringsägarna förslaget på avbetalningsplan kan ärendet lämnas till tingsrätten som beslutar om tvingande skuldsanering. I den femåriga betalningsplan som tingsrätten beslutar om kommer det att framgå hur mycket den skuldsatte ska betala till varje fordringsägare varje månad.

Zanne Oskarsson har varit budgetrådgivare i Hedemora i snart två år. Trycket på att få hjälp med sin privatekonomi är stort i kommunen menar hon.

-Många behöver hjälp både med rådgivning och med att få skuldsanering. Människor får inte pengarna att räcka till. Jag har haft fullt upp sedan jag började i februari 2004, säger hon.

Totalt har hon haft 82 rådgivningsärenden på sitt bord sedan maj 2004. Av dessa har nio personer fått till stånd en frivillig skuldsanering med sina fordringsägare.

Skälen till varför man är i behov av skuldsanering varierar mycket från fall till fall, menar Zanne Oskarsson.

-Vissa har drivit företag som de försatt i konkurs och dragit på sig miljonskulder medan andra bara har en skuld på 30 000 kronor men inte kan betala på grund av för låga inkomster. Det är en blandning av människor som kommer till mig.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons