Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SKTF stämmer Hedemora kommun

Annons

SKTF kräver Hedemora kommun på 20 000 kronor i skadestånd.

Fackföreningen menar att kommunen begått brott mot kollektivavtalet i ett förslag om nedskärningar av personal. SKTF och kommunen har ett gemensamt samverkansavtal som reglerar processen innan beslut inom kommunala verksamheter fattas.

Vid samverkansgruppens möte på miljö- och byggförvaltningen den 1 september var parterna eniga kring förvaltningens förslag till budget 2005.

Bara fem dagar senare beslutade miljö- och byggnämnden att personalkostnaderna skulle minskas med 454 000 kronor utöver det tidigare budgetförslaget. Beslutet togs utan att hanteras i samverkansgruppen.

Vid samverkansgruppens möte den 6 oktober presenterades ett nytt förslag till budget met nedskärningar motsvarande 1,25 tjänst. En tekniker och en assistenttjänst ska tas bort och en ny tjänst som bygglovshandläggare ska skapas.

SKTF förklarade sig oenig till förvaltningens förslag. Trots detta klubbade miljö- och byggnämnden igenom förvaltningens förslag den 11 oktober.

Facket menar nu att möjligheterna kalla till ytterligare MBL-förhandlingar undanröjts i och med nämndens beslut.

Har nämnden bara kört över facket?

- Ja det anser vi att den gjort. Vi har ju ett samverkansavtal som de inte följt. Nu kräver vi att förslaget på nedskärningar rivs upp och ett skadestånd på 20 000 kronor, säger Jan Olsson är ordförande i SKTF.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons