Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotupplag vid bad

Annons

Dammsjöområdet räknas som skyddat område, och som sådant ska det bevaras undan nedskräpning. Men redan för ett par år sedan köpte en person ett stort stycke strandmark i området, och började deponera kreosotimpregnerade slipers samt stora motorer och maskiner på marken. Stugägare i området hörde då av sig till kommunen och klagade.

Men Säters kommun släppte ärendet, och markägaren städade aldrig upp. Då han dessutom inte kunnat få marken såld till kommunen, har nu markägaren enligt uppgift i stället beslutat sig för att ställa dit ännu mer skrot.

Södran kontaktade markägaren för en kommentar. Denne menade dock att han inte disponerade området, utan att det var Säters kommun som förfogade över det - trots att det var han som ägde marken.

Bilen är enligt polisen belagd med körförbud och är registrerad hos en privatperson bosatt i Borlänge. Men när Södran ringer denna person, blir svaret:

- Neej, någon sådan bil har vi inte. Det var ju väldigt konstigt det där.

Markägaren tycker sig känna igen den påstådde bilägarens namn, men känner honom inte.

Ord står mot ord, och alla skyller på alla. I dag är området således belamrat - förutom med maskiner, motorer med mera - även med rostiga bensindunkar och en trasig gammal bil. Den är full med glassplitter - några meter från en offentlig toalett samt en sandstrand, där barn dagligen springer och leker.

Följaktligen har nu även turister börjat höra av sig med klagomål. Det är dock föga troligt att de får något gensvar från kommunen, eftersom ingen av de miljöansvariga finns på plats vid Säters kommun i semestertider. Kommunen agerade ju dessutom heller inte tidigare i ärendet och skulle dessutom enligt markägaren förfoga över strandmarken.

Enligt uppgift ska markägaren dock ha försökt sälja sin tomt till kommunen, men begärt ett mycket högre pris än standardpriset tre kronor per kvadratmeter. När kommunen vägrade gå med på detta pris, påstås det att mannen hotat vägra underhålla sin mark i fortsättningen.

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons