Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotpriset sjunker

Annons

Efterfrågan på långa stålprodukter i början av 2005 var mycket god, men försvagades under senare delen av året till följd av växande lager.

Priserna sjönk något när efterfrågan minskade i slutet av året och Smedjebackens priser minskade också då skrotråvarans pris också minskade.

- Men prisnivån och marginalerna förblev goda. En viss efterfrågeökning väntas under 2006, säger Ovakos vd Jarmo Tonteri.

Strax efter att Ovako bildats av en sammanslagning av de långa produkterna inom Rautaruukki, SKF och Wärtsilä så sjösattes ett besparingsprogram på 30-40 miljoner euro fram till 2008.

Fram till årsskiftet var förhandlingarna om personalreduktionen värderad till 25 miljoner euro avslutad.

Personalminskningen motsvarar 585 manår och ska vara genomförd fram till 2008 i Boxholm, Hofors, Hällefors och Smedjebacken i Sverige samt Imatra i Finland.

Samgåendets synergieffekter ska nås fullt ut före utgången av 2008.

För att uppnå synergieffekterna har Ovako fattat beslut om investeringsprogram som ska höja förädlingsgraden och stärka konkurrenskraften.

I Wire-divisionen höjs förädlingsgraden i Koverhar i Finland och hos Alblasserdams trådvalsverk i Holland.

Bright Bar-divisionens Hälleforsenhet i Sverige sänker sina produktionskostnader för vidareförädling av stång genom att förnya sina produktionsprocesser.

För att minska stoftutsläppen från Hofors stålverk har Ovako beslutat installera en ny anläggning för rökgasrening.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons