Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotbilar miljöfara i naturen

Annons

Den gamla bruna Volvon i diket ned mot Ålbyns camping är ingen vacker syn i den annars så vackra naturen.

Insjöbor hör av sig till tidningen och menar att det är hög tid att skrotbilen tas bort. Frågan är vem som äger bilen, och hur den hamnat där?

I snart en månad har bilen stått i diket. Ett tag låg den på sidan. I dag står den upprätt på alla fyra hjulen.

Skrotbilen i Insjön är bara ett exempel på övergivna skrotbilar som finns lite här och var i vårt avlånga land. Uppskattningsvis 350 000 uttjänta och övergivna skrotbilar som finns i skogar, sjöar, bostadsområden och längs vägar. De utgör i dag ett växande miljöproblem. Det är här Stiftelsen Håll Sverige rent skrotbilskampanjen (www.skrotbilar.se) kommer in i bilden.

Håll Sverige rent leder, samordnar och administrerar skrotbilskampanjen som pågår mellan den 29 mars 2004 och den 31 december 2006. Kampanjen genomförs i samarbete med ett försäkringsbolag och landets kommuner.

Att dumpa skrotbilar i naturen betraktas som ett miljöbrott som kan ge böter eller till och med fängelse. En skrotbil klassas som farligt avfall och innehåller miljöfarliga komponenter som till exempel kvicksilver och olja.

Kvicksilver från en enda skrotbil, cirka 5-10 gram, är tillräckligt för att förgifta en kvadratkilometer stor sjö.

Bensin, motoroljor och glykol förstör vattenkvalitén i sjöar, vattendrag och brunnar. Tungmetaller som bly och kvicksilver bryts inte ned utan stannar kvar i marken och lagras i växter och organismer. Andra miljöfarliga ämnen är bilarnas elektriska komponenter, HA-oljor i däck, olika metaller och plaster, glas, bilbatterier samt batterisyror.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons