Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skrota viltvårdsnämnden"

Annons

När viltvårdsnämnden höll sitt sammanträde den 18 maj framhölls att det sker en stabil utveckling av björnstammen i länet och att Jägareförbundet vill reducera antalet i de mest björntäta områdena.

Det förekommer stora variationer på stammens storlek och enligt förra årets jakt finns de flesta djuren i den östra delen av länet, skriver viltvårdsnämnden i sitt protokoll.

Med anledning av björnstammens utveckling antog en enig nämnd det förslag som Svenska Jägareförbundet lagt fram om en avskjutning på 35 björnar samt att jakttiden skulle utsträckas från den 21 augusti till den 20 oktober. Två av ledamöterna ansåg också att åteljakten åter ska bli tillåten.

Den ende som reserverade sig var suppleanten Annelie Corell som inte vill att åteljakt ska införas i dagsläget och att jakten ska avslutas den 15 december.

- När årets skyddsjakt behandlades i länsstyrelsen, nämndes inte med ord att de ordinarie ledamöterna i viltvårdsnämnden varit eniga i sitt beslut. Istället argumenterar länsstyrelsen mot Jägareförbundets förslag och föreslår att 27 björnar ska få skjutas och att jakten ska avslutas den 15 oktober, säger Gunnar Håkansson.

- Att viltvårdsnämnden negligeras på det här sättet är upprörande. I nämnden är inte enbart jägare representerade utan många olika intressegrupper. Därför är det missvisande att hela tiden argumentera mot Jägareförbundets förslag när hela nämnden ställt sig bakom det som sitt eget.

Gunnar Håkansson anser att länsstyrelsen genom sitt tillvägagångssätt missat chansen att få en bred förankring i sitt beslut.

- Viltvårdsnämnden har ju bildats just för att nå en bred förankring hos de grupper i samhället som berörs. Då är det enligt min mening förkastligt när tjänstemän för fram och beslutar enligt sin egen mening. Vem vet vilka intressegrupper de företräder?

Beslutet om licensen för årets skyddsjakt på björn ska avgöras av Naturvårdsverket inom kort.

- Jag har skrivit till Naturvårdsverket i egenskap av representant för Jägarnas riksförbund. I skrivelsen hemställer jag att Naturvårdsverket beslutar enligt viltvårdsnämndens beslut. Om så inte sker ifrågasätter jag också om det är någon mening med att viltvårdsnämnden eller länsstyrelsens rovdjursgrupp finns kvar, säger Gunnar Håkansson.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons