Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrota landstingen nu!

Annons

Landstingen har redan spelat ut sin roll. På DN-debatt kunde vi häromdagen läsa att samordningsministern Pär Nuder nu kan tänka sig att utreda ett avskaffande av landstingen. Vilket i och för sig är positivt, det hör inte till vanligheterna att sossar så nära makteliten har sjukdomsinsikt i hur snett vården hamnat efter 70 år av socialdemokratiskt styre.

Men en utredning riskerar som vanligt att bli ett spel för gallerierna.

Låt oss en gång för alla slå fast att landstingen redan spelat ut sin roll. Detta då de flesta landsting går med rejäla underskott, och riskerar att misslyckas med den grundläggande uppgiften att leverera vård.

Vårdköerna växer, fler och fler sjukhus riskerar nedläggning samtidigt som politikerna plan-erar att kraftigt höja redan höga skatter.

Vi moderater är inte särskilt förvånande. Vi har länge drivit kravet att skrota landstingen. Landstingspolitikerna klarar helt enkelt inte av att leverera bra sjukvård i rimlig tid.

Att ha kvar landstingen innebär att stora resurser som borde läggas på vård istället läggs på att hålla stora byråkratiska apparater och ett par tusen politiker under armarna.

En tredje politisk nivå mellan kommun och riksdag är och förblir onödigt.

Landstingens organisationer slukar årligen många miljarder. Pengar som faktiskt kan användas bättre och effektivare än i dag.

Att avskaffa landstingen innebär stora besparingar, färre politiker, färre byrå-krater och tjänstemän, färre dyra lokaler och mindre administration.

Det landstingen gör kan kommunerna lika gärna hantera.

Dessutom kan vi sluta slösa skattepengar som skulle gå till vården på länsteatrar, symfoni-orkestrar och svin- dyra konferensresor till andra länder, och annat som landets röda landstingspampar är förtjusta i.

Vi moderater är övertygade om att vården skulle bli bättre och effektivare om färre politiker och byråkrater sitter och rattar och micklar i sånt de inte förstår eller klarar av.

Landstingen har redan spelat ut sin roll, så Nuder, strunta i utredningen och skrota landstingen nu.

Fredrik Saweståhl

Förbundsstyrelseledamot

Moderata Ungdomsförbundet

Mer läsning

Annons