Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrock som rättesnöre

Annons

Vi borde absolut ha en folkomröstning om EU:s nya grundlag. Nu vill det religiösa Polen ha en skrivning om kristendomen i den nya grundlagen. Nu får det väl ändå vara nog. I Frankrike, EU:s mest progressiva nation, är sekularisering inskriven i grundlagen. Den franska skrivningen om frihet från religion borde vi också ha i EU:s grundlag.

Man kan väl inte ha skrock och vidskepelse som rättesnören i en ny modern grundlag? Är det meningen att vi ska kastas tillbaka till den mörka medeltiden? Alla får tro vad de vill för mig, men präster, mullor och pastorer ska inte styra politiken. Vi ser väl hur det går när religionen får styra. Se på USA, Israel, Iran, Afghanistan och Knutby!

Jag jobbar i en genomreligiös bygd i Norge. Här springer folk till bedehusen på söndagarna och skolbarnen pluggar bibelcitat dagarna i ända. Hit vallfärdar allehanda predikanter från USA och Israel. Gissa om man känner sig som en katt bland hermelinerna!

Norrmännen tjatar hela tiden om att jag ska flytta till Norge. Det gör jag aldrig. Jag känner mig inte fri i ett land där man tror mer på bibelskrock än vetenskap. Däremot känner jag mig hemma i Frankrike. Jag har en god vän i Mora som varje sommar åker ned till Frankrike tillsammans med ett tiotal andra Morabor. De känner alla det samma som jag.

Jag säger som Karl Marx, religion är opium för folket. Att bo i ett land där Bibeln, Koranen eller andra vidskepelseböcker får styra är som att bo i ett fängelse.

Vive la France! Vive la liberté!

BIRGER HANSSON

Mer läsning

Annons