Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriver under på att inte använda sprit och tobak

Annons

Frisksportförbundets aktiviteter är en helt drogfria. Varken vuxna eller ungdomar tillåts använda några som helst droger när förbundet anordnar aktiviteter.

En gång om året, vid varje riksläger, arrangeras dessutom en löftesinvigning. Det är till för de ungdomar som bestämmer sig för att skriva under frisksportarnas kontrakt om nykterhet under lite högtidligare former.

Kontraktet är ett måste för medlemskap i förbundet men man kan göra det vid andra tillfällen än löftesinvigningen.

- Men genom invigningen så gör vi det till något mer än att bara skriva på ett kontrakt, säger Marina Josefsson som sitter med i förbundsstyrelsen.

Sedan ett år tillbaka är kontraktet ett måste för alla ungdomar som är medlemmar i Frisksportförbundet. Den som inte följer kontraktet och använder någon drog riskerar att bli avstängd.

- Vi pratar med personen som vi till exempel förstått använder alkohol. Sedan brukar det lösa sig själv, säger Marina Josefsson.

Det innebär att förbundet antingen hjälper personen att sluta dricka alkohol eller så beslutar han eller hon sig för att lämna förbundet.

Exakt vad som ska hända i kväll vid löftesinvigningen är hemligt.

- Det brukar bli något äventyr för dem som vill bli löftesmedlemmar, säger Marina Josefsson. Och så pratar man om vad det innebär att bli löftesmedlem.

Enligt henne är löftesmedlemskapet och kontraktet en del av frisksportförbundets filosofi. I förbundet arbetar de för att hela kroppen ska må bra, och då passar droger inte in, förklarar hon.

KRISTINA ERIKSSON

Mer läsning

Annons