Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriv en vitbok och lägg ner kommunens läckande bolag

Annons

Falu Industrihus AB har under hela sin verksamhetstid varit en förlustaffär för Faluns skattebetalare. Hur länge ska Falu Industrihus AB få fortsätta att ta pengar från kommunens ansträngda ekonomi?

Falu Digital Park AB har hittills kostat skattebetalarna cirka 5,2 miljoner kronor utan några synbara resultat.

Formellt sett äger Falu kommun aktierna i bolagen och utser en representant att företräda kommunen vid bolagsstämman. Dessutom har representanter för de politiska partierna möjlighet att ställa frågor men makten ligger hos kommunen.

Viss insyn är således möjlig men hur har det fungerat i praktiken? Ombuden har enligt protokollen inte ställt frågor eller fört någon diskussion utöver de ordinarie ärendena vid bolagsförhandlingarna.

Insyn är en förutsättning för att få information som underlag för ett agerande utifrån demokratiska principer.

Som en grund för en ökad medborgerlig insyn bör en översyn av de kommunala bolagens verksamhet initieras. Översynen bör resultera i en så kallad vitbok som på ett lättförståeligt sätt beskriver och förklarar bolagens syften, deras utveckling, nuvarande status och deras ekonomiska betydelse för den enskilda falubon.

Näringslivet kan inte jämföras med kommunal verksamhet.

Här gäller det för personalen att utifrån för året givna medel och mål för verksamheten utföra de fastställda arbetsuppgifterna med effektivitet till skattebetalarnas fromma. Dessutom gäller det inte att skydda företagshemligheter mot konkurrenter utan i stället visa en öppenhet mot uppdragsgivarna nämligen de människor som bekostat kalaset det vill säga skattebetalarna.

Eftersom aktiebolagslagen kan vara ett hinder för demokratisk insyn bör kommunens användning av andra och mer öppna arbetsformer utnyttjas.

De bolag som låter skattepengar täcka förluster skall läggas ner, avyttras eller reorganiseras, allt för att förbättra kommunens ekonomi till nytta för skattebetalarna.

OLLE HOLMKVIST

Mer läsning

Annons