Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skriker värst får mest"

Annons

Kommunens revisorer lät KPMG granska vilken planering kommunen har för idrottsstöd och investeringar. Och enligt rapporten är det dåligt med den saken och besk kritik levereras.

Kommunen saknar en översiktlig strategisk och långsiktig planering. Det finns inte heller några ordentliga styrdokument över vilka prioriteringar som ska göras mellan exempelvis olika idrotter, stad kontra landsbygd eller mellan motions- och elitidrottande. Och det görs inga uppföljningar och analyser om vilka behov som finns hos föreningarna.

-Den som skriker mest får först och bäst. Men det är inte föreningarnas sak att gapa om behov utan det är kommunens ansvar att ta reda på vilka behov de har och prioritera mellan dem, säger Lars Lundh (s) kommunrevisionens vice ordförande.

Så som det nu är tycks det vara tillfälligheterna som styr över vem som får vad. Falu Innebandys nya hall tas i rapporten upp som ett exempel på detta. Från IBF Faluns förslag till kommunen till färdig hall gick det rasande fort. Det kommunala stödet till den hallen är 1,4 miljoner kronor om året fram till år 2024, totalt 30 miljoner kronor.

Och det är inte den enda anläggningen som kommunen finansierar fullt ut utan att äga den. Det gäller också Främby ridhus som kommer att kosta kommunen 46 miljoner kronor.

-Det är märkligt att kommunen ska finansiera hela anläggningarna utan att äga dem, säger Lars Lundh.

En bieffekt av detta är att det inte sker någon offentlig upphandling vilket enligt KPMG kan leda till att det blir dyrare för kommunen än om den byggt själv.

Revisionsrapporten finner också att ojämlikheter vad gäller kommunens stöd till elitidrotten. Innebandyn, friidrotten och bandyn får det genom så kallat marknadsföringsbidrag där klubbarna som motprestation ska göra reklam för Falun. Exempelvis får IBF Falun 175000 kronor om året för det men enligt uppgifter har kommunen hittills inte fått ut så mycket av bidraget.

-Det finns andra föreningar med svenska mästare inom cykel, simmare och triathlon som inget elitstöd får. Det ska finnas regler för när och hur sådana bidrag kan utgå så föreningarna ska kunna ansöka om det, säger Lars Lundh.

KPMG och Lars Lundh kritiserar också att kommunens IT- och organisationschef Jan Fors var med i IBF Faluns arbetsgrupp som tog fram förslaget till hallen. Och nu sitter han i styrelsen för Falu Innebandy Arena AB som äger den och är beroende av bidrag från kommunen.

Den här kopplingen är inte sund anser Lars Lundh.

- Det är ett klart fall av olämplig bisyssla, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons