Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriftliga omdömen från första klass

Annons

Skolelever i Jönköpings kommun ska få skriftliga omdömen från första klass.

Under de tidiga skolåren är det uppförande och läsförmåga som ska utvärderas. Omdömena blir offentliga handlingar, som kan läsas av alla.

De skriftliga omdömena ska införas från kommande höst och ges varje termin, meddelade kommunen på fredagen. Ett slutligt beslut tas i juni, men systemet har stöd av kommunens politiska majoritet, rapporterar Sveriges Radio Jönköping. Kommunen styrs av den borgerliga alliansen plus miljöpartiet.

I första och andra klass ska omdömena handla om uppförande och läsförmåga. Från tredje årskursen gäller de dels uppförande, dels varje ämne för sig. Omdömena ska vara komplement till de utvecklingssamtal som hålls varje termin.

Lärare som radiostationen talat med är kritiska till att omdömena blir offentliga handlingar. Men skol- och barnomsorgsnämndens ordförande Annemarie Grennhag (m) ser inget problem med det, eller med att elever kan känna sig utpekade.

Tidigare i veckan beslutade Stockholms stad att införa skriftliga omdömen från årskurs fem från höstterminen i år, något som bryter mot gällande regler enligt Skolverket.

Regeringen har dock aviserat att alla skolor ska få ge betygslika omdömen redan i första klass. Skolminister Jan Björklund vill ändra i grundskoleförordningen så detta blir möjligt.

TT

Mer läsning

Annons