Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skridskotraktorn snart klar för start

Annons

Under en månad låg skridskotraktorn på Orsasjöns botten. Efter bärgningen i tisdags är den snart i körbart skick igen.

- Jag räknar med att få tillbaka den under den här veckan så att vi får ordinarie grejer att jobba med igen, säger ismakaren Affe Björkman.

Traktorn finns nu hos Swelog Skogsmaskiner i Mora där vitala delar plockas isär och servas efter djupdykningen.

- Det händer inte så mycket med maskineriet så länge det ligger under vattenytan, men så fort bärgningen är gjord måste åtgärder sättas in, berättar Affe Björkman som medger att han känner stor lättnad över att traktorn är uppe på torra land igen.

Det är Vasaloppet som äger traktorn och tillsammans med påmonterad plogutrustning var det ett värde om 150 000 kronor som gick till botten.

- Det är förvånansvärt lite skador på materialet. Jag trodde exempelvis dörren skulle vara förstörd, men den går både att öppna och stänga, har Björkman konstaterat.

- Försäkringen täcker kostnaderna för bärgning och renovering. Innan malören inträffade hade vi gjort noggranna provborrningar och konstaterat att istjockleken var tillräcklig. Nu orsakades olyckan av att plogbladet hakade i en isspricka, men genom att det inträffade i den iskontrollerade skridskobanan har det inte varit några problem att få försäkringsbolaget att stå för kostnaderna, säger Björkman.

Plånbok stulen

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons