Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skridskofest lockar hundratals holländare

Annons

Det kommer mycket människor hit från Holland under tävlingsdagarna. Förutom de tävlande så kommer det sponsorer och holländska företagsrepresentanter till Borlänge. De holländska arrangörerna var väldigt imponerade av hur tävlingen ordnades förra året.

- Det här är riktigt bra för turismen och vi hoppas att det ska dra mycket folk, säger Mikael Elfsberg från Borlänge & Co.

I Holland är just skridsko den största vintersporten. Tävlingen från Ösjön kommer att sändas i holländsk tv och förväntas ses av 2,5 miljoner tittare.

- Det är så stort i Holland bara för att där kan man lätt prata med och komma närma skridskoåkarna, säger Christian Van Dartel som tillsammans med holländska skridskoförbundet arrangerar tävlingen.

Men arrangörerna slåss mot naturen. Isen är nu tio till tolv centimeter tjock på sina ställen. Ösjön är lurig med råkar på vissa ställen så det är inte rekommenderat att ge sig ut än med skridskorna. Men även om det är plusgrader så växer isen så länge det är klart väder utan blötsnö. Arrangörerna tror att isen kommer att hinna växa till 15-20 centimeter.

- Som det ser ut nu så blir tävlingen av, det är bara och hoppas på att det inte bli sämre väder, säger Bo Sandström från Borlänge & Co.

Förra året var det kämpigt på grund av vädret men de lyckades efter mycket hårt arbete. Arrangörerna är villiga att arbeta lika mycket nu för att tävlingen ska bli av.

JOHANNABJÖRKLUNDS

Mer läsning

Annons