Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrev ut narkotika till barn

Annons

Socialstyrelsen uppmärksammades på läkaren genom polisen.

Läkarkollegor som arbetat tillsammans med den aktuella läkaren (som vi kallar NN) anger i kritiska utlåtanden att han vid upprepade tillfällen visat prov på dåligt omdöme. Förutom medicineringen av patienter har NN enligt uppgift ställt kränkande frågor av intim karaktär till en ung kvinna som uppsökt honom för att få ett Au Pair-intyg.

En av flera anhöriga som anmält NN anger att hans förskrivningar kan ha orsakat hennes son död.

En annan anmälare har till Socialstyrelsen angett att NN skriver ut narkotiska preparat till patienter utan några andra samtidiga insatser och utan kontroll.

En kollega har till Socialstyrelsen anfört; "NN:s remisser är ofta dåligt underbyggda och patienterna upplever därför att de får olika besked från olika delar av vården. Det har också framförts att NN är mycket frikostig med förskrivningar till missbrukare. Inte sällan har det inträffat att den offentliga vården försökt att på olika sätt hantera dessa patienters problematik, men att patienterna då valt att avsluta behandlingskontakten och i stället sökt sig till NN.

Socialstyrelsen har vid genomgång av NN:s journalföring konstaterat att de ej uppfyller gällande krav och uppfattningen är, efter den utredning som gjorts, att NN varit oskicklig i sin yrkesutövning.

Socialstyrelsen har övervägt att ansöka om återkallelse av NN:s legitimation. Med hänsyn till att NN:s rätt att förskriva narkotiska läkemedel numera dragits in, har Socialstyrelsen dock valt att i stället ansöka om att NN ska föreskrivas prövotid.

"Om NN ska kunna fortsätta sin verksamhet som läkare, är det för patientsäkerheten oundgängligt att han vidtar omedelbara förbättringar och kvalitetsskapande åtgärder. En ingripande åtgärd i form av en treårig prövotid kan bidra till det nödvändiga förbättringsarbetet", skriver Socialstyrelsen i motiven till beslutet.

Tidningen har förgäves sökt NN för en kommentar.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons