Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrev och gav ut sin bok på egen hand

Annons

Gunnar Hellsing är 29 år gammal. Han gått journalisthögskolan och efter det bland annat arbetat på Aftonbladet, Expressen, Göteborgsposten och herrtidningen Slitz. Arbetstempot på den sista var dock mer än han var villig att ta och han sade upp sig.

- Jag flyttade hem till Fredriksberg för att ta det lugnt och för att skriva min bok, säger Gunnar Hellsing.

Tanken på att skriva en bok kom efter att länge ha sökt efter en sådan bok utan att finna den. En humoristisk bok som får läsarna att le eller ännu hellre att skratta högt.

- Har jag lyckats med att få den som läser min bok att skratta bara en gång så har jag lyckats.

Själv läser han mycket böcker och föredrar engelska författare.

- Jag tycker om den humorn.

I åtta månader satt han och skrev på sin bok och när han slutligen var klar var han mycket nöjd med resultatet. Manuset tog han med sig till Stockholm där han gick in på fyra stora bokförlag och lämnade dem för att sedan invänta svar.

Ett efter ett kom de. Två standard svar och två personliga men alla med samma budskap; vi vill inte ha din bok...

- Ett förlag skrev "Detta lämpar sig inte för publicering i bokform", skrattar Gunnar Hellsing.

Han funderar ännu på i vilken form hans manus var lämpat för publicering enligt svaret.

- Tryckt på tandpetare? Eller som tatuering på en rygg?

De negativa svaren var inget som fick tanken på en publicerad bok att sjunka lång ned under marknivån. Gunnar fortsatte att följa sin dröm och hittade slutligen ett tryckeri av sorten "print on demand". Det vill säga ett tryckeri som trycker precis så många eller få exemplar av en bok som önskas, till skillnad från många som har en minimiupplaga på omkring tusen böcker.

- Jag beställde ett 45-tal böcker. Det som fick plats i ett 20-kilos paket.

Kostnaden för tryckningen var 120 kronor boken och han fick den precis som han ville. Layout såväl invändigt som utvändigt har Gunnar gjort själv.

Så en dag ringde en av bygdens bokhandlare och ville sälja Gunnars bok och plötsligt gick tåget som han startat av sig själv och dessutom väldigt fort.

- Jag har inte alls tänkt så här långt och nu befinner jag mig i ett moment 22. Jag måste trycka fler böcker men kan inte göra det förrän jag fått in pengar - som jag inte kan få förrän jag sålt böckerna jag inte har...

För närvarade arbetar Gunnar med Film i Dalarna och gör en film om Fredriksberg men fler böcker finns redan i bakhuvudet och vill ned på pränt.

- Drömmen är att kunna leva på att vara kreativ, säger Gunnar Hellsing som utan tvekan tagit ett stort steg mot den verkligheten genom att trotsa alla motståndets lagar.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons