Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrattretande hastigheter

Annons

För ett tag sedan skrev jag och påpekade att det var dags att släppa hastigheten fri på våra vägar. Vi brakar i dag på i 120-140 km/tim på fina vägar.

Nu har Vägverket kommit med ett förslag att öka hastigheten till just 140 km på vissa motorvägar. Den enda skillnaden blir att där kör vi plötsligt lagligt.

Den nybyggda och trafiksäkra vägen mellan Borlänge och Falun får endast 100 km/tim om förslaget går igenom.

Det är skrattretande att tro att vi bilister kommer att hålla den hastigheten. Helt löjligt.

Häromdagen färdades jag på riksväg 70 norrut från Sala mot Dalom. Jag låg i cirka 110 km/tim och efter Hedemora kom ett ekipage i kapp mig, en Volvo herrgårdsvagn med en större plastbåt lastad på en båttrailer.

Båten var uppskattningsvis 30 centimeter bredare på var sida än trailern, dessutom var den endast surrad med ett smalt spännband. Föraren körde förbi mig och även andra trafikanter i 110 km/tim. Den föraren liknar jag med en trafikgalning klass ett.

En del personer ska inte ha bil, körkort eller barn. Jag syftar på den person som på ett helt sanslöst sätt skulle köra över en obevakad övergång i Backa, Borlänge, när tåget kom.

Loket träffade bilen bakom bakdörren och den kastades utför en slänt och välte. Den omdömeslösa föraren hade ett barn med i bilen och "vår herre" såg denna gång till att de två klarade sig. Tala om oförståndiga förare.

Som tur är har det ännu inte kommit upp några skyltar i norra delen av Gimsbärke som visar att man förlängt 70-sträckan 500 meter, för att skydda allmogen.

GASEN I BOTTEN

Mer läsning

Annons