Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräpkonst på Svedjan

Annons

Kottar, grenar, toalettpappersrullar och gamla äggkartonger. Perfekt material när man ska göra vackra konstverk, tycker barnen på Svedjans förskola.

I torsdags kväll hade de vernissage på sin utställning av återvinningskonst.

- Jag har gjort en svan av ihoplimmade träbitar, säger sexåriga Johanna Envik och visar stolt upp sitt konstverk som sitter upphängd i en trädgren.

Förskolan Svedjans gård är full av barn och föräldrar som vandrar runt mellan de olika konstverken. Vid entrén serveras kyld saft, precis som sig bör när det är dags för vernissage.

I en vecka har förskolebarnen varit utomhus och jobbat med sina alster. En del återvinningsmaterial har de fått av fröknarna, som överblivna träbitar från ett snickeri och pappersemballage från en bokhandel, annat har de samlat in själva. På ett bord ligger namnskyltar gjorda av ihoplimmade trädkvistar, på en vägg hänger tittskåp med figurer skapade av trästickor och stenar och lite längre bort står en myrstack gjord av riktiga barr men med myror av flirtkulor.

Barnskötare Maria Arnestål berättar att personalen, barnen och föräldrarna på Svedjan jobbar aktivt med att skapa en spännande och vacker utemiljö på förskolan. Där finns i dag en koja av lera som personalen byggt upp tillsammans med barnen, en övervuxen gång av energibusken salix och ett alldeles eget spökhus fyllt av spindlar och gastar. I sommar finns det dessutom planer på att göra en krassekoja.

- Vi bygger en stomme av pinnar, sedan sår vi krasse som ska få klättra upp efter dem och bilda väggar och tak, berättar Maria Arnestål.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons