Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräpigt Lintjärn

Annons

Lintjärn vid Skattungbyn är det populäraste put- and takefisket inom Orsa fiskevårdsområde. Det sköts av föreningen, som förutom att den sätter ut regnbåge, har byggt två gapskjul vid tjärnen, fiskebryggor och förstärkt de sanka stränderna. Men i vår ger Lintjärn ett skräpigt intryck.

Anledningen är att föreningen har tagit emot en mängd trä- och järnskrot från företag, som den använder till att bygga upp spänger och fiskeplatser längs de sanka stränderna.

- Det ser milt uttryckt för jäkligt ut vid Lintjärn, säger en sportfiskare efter ett besök vid tjärnen.

Tidningen konfronterar ordföranden Erling Riis med synpunkten och han håller med.

Men Erling reagerar inte speciellt över järngaller, gamla lastpallar och annat skrot som har hamnat där i stället för på tippen.

Utan konstaterar att sportfiskarna är för jäkliga på att skräpa ner.

- Det värsta är fiskrenset, som de kastar omkring sig och som vi sen får försöka samla upp. Och att tömma soptunnan är inget roligt jobb, det kan jag försäkra, säger Erling och nyper demonstrativt till om näsan.

- Det ligger på vars och ens ansvar att ta med sig skräpet hem till den egna soptunnan när man har fiskat färdigt, säger Erling.

När det gäller skrotet så menar han att det fungerar utmärkt som fiskarunderlag.

- Det sjunker snart ner i myren och då ser man bara spängerna som vilar ovanpå. Och det är rejäla plank, som tillåter att den som vill kan besöka Lintjärn iklädd lågskor!

Vad kommunekologen anser om en utbredd deponi runt fisketjärnen får vi återkomma till.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons