Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrapa på en (m)yt

Annons

Jonas Dahlgren och Marcus Bernhardsson, båda moderater, framför i en debattartikel den 27 april sin syn att 1 maj inte borde vara helgdag.

Deras högerargument förvånar mig inte heller.

För att citera: "För arbetsgivarna innebär 1 maj mestadels ohygglig irritation. De flesta anställda är lediga och det innebär en förlorad arbetsdag och BNP på fallrep".

De stackars människorna får också försämrad service de gånger, o ve, då 1 maj infaller mitt i veckan!

Ett alternativ skulle vara att sista april, kungens födelsedag skulle vara helgdag i stället. I min almanacka kommer alltid sista april dagen före 1 maj och borde rimligtvis också infalla mitt i veckan den också, med BNP-fall och servicebrist som följd!?

För det första:

Om man tror att arbetarrörelsen bara finns på 1 maj och i demonstrationståg, så är det bara för sorgligt!

För det andra:

Vi har, trots vad dessa moderata herrar förespeglar, en mycket hög anslutningsgrad till fackföreningar.

För det tredje:

Även om arbetarrörelsen ser annorlunda ut än på 1800-talet, så är mycket av kampen i dag till för att värna om de rättigheter som man uppnått genom lång kamp. De arbetsrättsliga lagarna är ju definitivt inte något som kommit till på initiativ av högern och man är från deras håll inte direkt måna om att vi ska ha några sådana regler.

Ni moderater kan komma med åsikter som om ingen synar dem förefaller vara sunda och passande för alla, typ "one size fits all". Skrapar man litet på dem så lyser grundfärgen blå i alla fall igenom.

Anna-Lena Andersson (s),

aktiv inom Kommunal och LO i Ludvika kommun

Mer läsning

Annons