Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande statistik om onykterhet i trafiken

Annons

Siffran bygger på uppgifter från Vägverket där man uppskattar att rattfyllerister gör 16 000 bilresor varje dag i Sverige. Dessa personer riskerar inte bara att förlora körkortet, de löper också stor risk att skada medtrafikanter eller sig själva.

Vid var fjärde dödsolycka finns alkohol med i bilden, liksom vid varannan singelolycka med dödlig utgång.

- Det är mycket bus i samband med singelolyckorna. Många av de omkomna förarna har mycket höga halter alkohol i blodet, kör i höga hastigheter och utan bälte, säger Vägverkets statistiker Magnus Lindholm som gjort djupstudier av singelolyckorna under 1997-2001, främst med hjälp av obduktionshandlingar.

Minst 3,9 procent av alla olyckor som inträffar är alkoholrelaterade. Siffran bygger på polisens olycksrapportering till Vägverket där "misstanke om påverkan" registreras.

- 3,9 procent är sannolikt en stor underskattning. Det är troligtvis betydligt mer, säger Magnus Lindholm.

I Stockholmsområdet har Vägverket och polisen märkt en markant ökning av drog- och alkoholrelaterade trafikolyckor bara i år. Där planeras en offensiv under hösten för att bromsa den oroväckande utvecklingen.

- Vi tror att det är på samma sätt i vår region, säger Gunilla Wiberg vid Vägverket i Härnösand, dit Dalarna hör, men hon har ännu ingen tillförlitlig statistik att presentera.

Likväl planeras en riksomfattande kraftsamling av Rikspolisstyrelsen, RPS, där stora resurser ska läggas på "Don`t drink and drive day" den 23 oktober - så även i Dalarna.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons