Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande exempel på demokrati

Annons

Beslutet vilar på material framtaget av tandvårdschefen med områdeschefen som bisittare. Detta går att läsa ut av handlingarna. Trots mångmiljonkostnader för både kommun och landsting lägger man ned en toppmodern tandklinik i nyskick. Lokalerna i Sälen är mindre, otidsenliga, och ur arbetsmiljösynpunkt en katastrof. De är inte byggda för ändamålet.

Om en turist eventuellt skulle behöva tandvård kan man tänka sig att ta 17 minuter av sin lediga tid som det tar att åka till Lima.

Som näringslivsmänniska är jag väl medveten om att vi ska satsa på Sälen samt turismen i området. Det behöver inte betyda att man ska radera all service för fast boende "skattebetalare". Deras behov av tandvård och sjukvård måste säkras utan ett onödigt lidande.

Det är förvånande att dessa tjänstemän inte är medvetna om landstingets ekonomi. Verksamhet efter verksamhet blir utsatta för besparingar. Här lever man i en annan värld. Hur länge ska detta pågå innan någon ekonomiskt sinnad politiker slår näven i bordet. Det är hög tid att stoppa dessa tokiga, ogenomtänkta beslut.

Trots de enorma protesterna från kommunledningen, Lima utvecklingsbolag, PRO, personalen, företagarföreningen, privatpersoner samt Skottheim den lokala ledamoten i tandvårdsnämnden som reserverat sig mot beslutet har inte tandvårdsnämnden ändrat på sitt ekonomiskt vansinniga beslut.

Fyra ledamöter spridda över länet ska bestämma över ett aktivt arbetande kommunalråd, med en majoritet av kommunstyrelsen som stöd, samt ovanstående tunga kunniga organisationer som väl känner till sin bygd. Är det demokrati? Det tycks vara så att områdeschefen ensam bestämmer över utveckling/avveckling.

I dessa besparingstider finns det inga ekonomiska beräkningar framtagna för beslut i frågan. Vidare har kupper och lögner legat som grund för beslutet. Att erfarna politiker kan fatta beslut på så lösa grunder är förvånande.

Detta ekonomiska vansinne kommer i minsta detalj att följas upp.

Det starka stöd som visats för Lima kommer att leda till fortsatt service inom tandvård och sjukvård samt fortsatt utveckling i Lima.

KARL ERIK RENHALL

Mer läsning

Annons